Telefonbedrägerier och vad du bör göra om du tror att du blir utsatt Telefonbedrägerier ökar tyvärr bland bedragare som använder sig av social ingenjörskonst för att komma åt sina offer. Vi på F-Secure har också noterat en stadig ökning av samtal från oroliga kunder som tyvärr har fallit offer för den här sortens bedrägliga beteende.
Den här artikeln syftar till att hjälpa dig att identifiera dessa samtal och i värsta fall – om du har blivit utsatt – ge dig information om vad du bör göra härnäst.
Vad är telefonbedrägerier?
Telefonsamtalen kan inledas antingen genom att du helt enkelt blir uppringd eller genom en annons eller länk som dyker upp som popup-fönster i datorn. Dessa popup-fönster uppmanar dig att ringa upp den tekniska supporten på ett nummer som anges. Popup-fönstrena kan dyka upp plötsligt och är svåra att bli av med.
Hur känner jag igen ett telefonbedrägeri?
Den här typen av samtal följer normalt sett ett visst mönster: Bedragarna brukar påstå att du har problem med din dator, till exempel att den har virus – när den i själva verket inte har det – och sedan lurar de dig att betala för en tjänst som inte existerar. De går på dig när du är oförberedd och spelar på dina känslor. Här är ett klassiskt scenario:
- Telefonbedragarna påstår att de kommer från ett välkänt företag som Microsoft, din bank eller till och med din nätverksoperatör. När de använder ett väl ansett namn känner du dig tryggare. De verkar också kunniga och använder tekniska termer, vilket får dem att framstå som legitima och trovärdiga.
- Eftersom risken tycks vara verklig och du blir orolig över eventuella datorvirus ger du bedragarna åtkomst till datorn. De övertygar dig om att låta dem installera ett program som ger dem åtkomst till din dator med hjälp av verktyg för fjärråtkomst.
- När bedragarna har fått åtkomst till din dator låtsas de att de åtgärdar viruset och ibland ber de dig även om dina personuppgifter. När bedragarna har ”åtgärdat” problemet ber de dig att logga in på din internetbank eller så ber de dig att fylla i ett formulär med dina kortuppgifter. Bedragarna debiterar dig för blufftjänsten och drar en betydligt större summa än vad du hade trott. I själva verket är det svårt att veta hur mycket pengar de verkligen debiterar dig.
Så här bör du göra om du har blivit utsatt för bedrägeri
Om du tror att du har blivit utsatt för bedrägeri och du känner igen scenariot som vi beskriver ovan bör du göra följande:
- Agera omedelbart.
- Ta genast kontakt med ditt kortföretag eller din bank, rapportera bedrägeriet och spärra ditt betalkort. Om du agerar direkt kanske de till och med hinner stoppa överföringen och sätta tillbaka pengarna.
- Rapportera bedrägeriet till lämplig myndighet.
- Byt alla dina lösenord på alla webbsidor eller tjänster som du tror kan vara påverkade.
- Avinstallera all okänd programvara från tredje part.
- Kör en fullständig genomsökning av din dator: Öppna din säkerhetsprodukt från F-Secure och välj sedan Virus och hot > Fullständig datorgenomsökning.
Saker att komma ihåg om oönskade telefonsamtal
- Om du får den här typen av samtal kan du tänka: har jag bett om detta?
Anm: Vi på F-Secure ringer bara upp dig om du redan har kontaktat oss och skapat ett supportärende.
- Fjärrsessioner används ofta inom teknisk support för att kunna hjälpa dig att lösa dina problem.
Glöm inte: Tillåt bara fjärrsessioner för personer eller företag som du känner till och litar på. Vi på F-Secure använder bara fjärrsessioner om du först har kontaktat F-Secure och har ett giltigt supportärende hos oss. Dessutom bör du skydda dina data för fjärråtkomst på samma sätt som du skyddar alla dina lösenord.
- Ge aldrig åtkomst till din enhet till personer som du inte känner. När du tillåter fjärråtkomst för bedragare innebär det i själva verket att du lämnar över administratörsrättigheterna för din dator. Även om du har installerat programvara för virusskydd så kan denna inte längre skydda dig när bedragarna tar kontrollen över din dator.
- Microsoft har informerat sina användare om att de aldrig bifogar några telefonnummer i varnings- eller felmeddelanden från deras programvara.
- Lämna aldrig ut person- eller kortuppgifter lättvindigt.
- Avsluta samtalet omedelbart.
- Den här typen av telefonsamtal är olaglig och om du är tveksam bör du vända dig till den myndighet som arbetar med bedrägerier och rapportera samtalet.
På vilket sätt kan F-Secure hjälpa till?
När du har någon av våra säkerhetsprodukter installerad, till exempel F-Secure Total eller F-Secure Internet Security är din dator skyddad mot virus, trojaner och ransomware. Funktionerna Surfskydd och Bankskydd ger också ytterligare ett skyddslager och ser till att du kan surfa och göra dina bankärenden online på ett säkert sätt.
Om du har blivit utsatt för bedrägeri och redan har en säkerhetsprodukt från F-Secure installerad kan du omedelbart köra en fullständig datorgenomsökning för att detektera program som kan ha installerats av bedragarna – dessa kallas potentiellt oönskade applikationer (PUA). Våra produkter kan dock inte skydda dig från den här typen av telefonbedrägerier.
Var uppmärksam och surfa säkert.