Veelgestelde vragen over Identity Theft Checker Dit artikel behandelt enkele veelgestelde vragen over de tool Identity Theft Checker.
Welke informatie ontvang ik in het inbreukrapport?
Het inbreukrapport informeert u over de volgende soorten informatie:
- Alle persoonlijk identificeerbare informatie (PII) in verband met de inbreuk: wachtwoorden, creditcardgegevens, adres, enzovoort,
- De naam van de inbreuk,
- Welk bedrijf of welke entiteit was betrokken bij de inbreuk, en
- Wanneer de inbreuk heeft plaatsgevonden.
Omdat we waarde hechten aan uw recht op privacy, geven we geen details vrij over de exacte persoonlijke informatie die is geschonden.
Wat als de geschonden service onbekend is?
Soms kunnen geschonden services niet worden onthuld of expliciet worden geïdentificeerd. Combolijsten, niet-openbaar gemaakte services en gegevensaggregaties vallen onder dat soort incidenten. Volg in deze gevallen de instructies in uw inbreukrapport en besteed extra aandacht aan verdachte activiteiten in uw online accounts.
Wat gebeurt er als er een datalek is en mijn gegevens worden gestolen?
Wanneer zich een datalek voordoet, betekent dit dat cybercriminelen illegaal toegang verkrijgen tot gegevensbronnen en gevoelige persoonlijke gegevens in handen kunnen krijgen. De gegevens kunnen ook worden verkocht op forums en marktplaatsen op het deep en dark web. Deze gegevens kunnen worden gebruikt voor illegale activiteiten zoals fraude, identiteitsdiefstal en chantage.
Als uw gegevens onderdeel zijn geweest van een inbreuk, wordt u, afhankelijk van de omstandigheden, geadviseerd om onmiddellijk actie te ondernemen om te voorkomen dat cybercriminelen toegang krijgen tot uw systemen of uw gegevens gebruiken.
Enkele tips over wat u kunt doen:
- Handel meteen en wijzig alle betrokken wachtwoorden.
- Neem onmiddellijk contact op met uw bank en blokkeer alle bank- of creditcards.
- Ga naar de bevoegde instantie voor onlinecriminaliteit en meld dat uw gegevens zijn gestolen.
Moet ik mijn e-mailadres invullen om de dienst te gebruiken?
Ja, dit is noodzakelijk. In de meeste gevallen is uw e-mailadres een centraal onderdeel van uw online identiteit en alle persoonlijke identificeerbare informatie (PII) die is opgeslagen bij de online services die u gebruikt. Inloggegevens bestaan tegenwoordig bijna altijd uit een e-mailadres en wachtwoord.
We gebruiken daarom uw e-mailadres als zoekterm of als een stukje informatie voor identificatie van eventuele inbreuken die hebben plaatsgevonden en uw gegevens in gevaar gebracht hebben, evenals de online services die u gebruikt.
Ik heb het inbreukrapport niet per e-mail ontvangen. Wat is er gebeurd?
Wij sturen u alleen een inbreukrapport per e-mail als uw e-mailadres bij een datalek betrokken is geweest. Als er geen reden tot zorg is, sturen we u geen e-mail.
Als u geen e-mail hebt ontvangen, controleer dan het volgende:
- Uw spammap, en
- Uw inbox en dat deze niet vol is.
Soms interpreteren e-mailproviders berichtgeving van bepaalde bronnen verkeerd en blokkeren ze e-mails automatisch of worden deze verplaatst naar spam. Dit kan gebeuren als gevolg van overmatig verkeer of bepaalde e-mailinhoud.
Om deze redenen is het altijd een goed idee om de service later opnieuw te proberen.
Kan F-Secure mijn persoonlijke gegevens namens mij verwijderen als mijn gegevens onderdeel zijn geweest van een inbreuk?
Als uw persoonlijke gegevens onderdeel zijn geweest van een datalek, betekent dit dat uw gegevens mogelijk in databases op het dark of deep web terecht zijn gekomen. Het probleem met het ophalen van gegevens nadat deze zijn geschonden, is dat de gegevens geen eigenaar meer hebben.
Wanneer u zich aanmeldt voor de service, verzoekt u ons om namens u in onze database met informatie over inbreuken te kijken om vast te stellen of uw e-mailadres overeenkomt met gegevens in die database. We gebruiken uw e-mailadres om verschillende bronnen op het dark en deep web te doorzoeken, maar aangezien F-Secure niet de eigenaar is van de gegevens, kunnen we niets wissen of verwijderen.
Waarom toont F-Secure andere resultaten in hun inbreukrapport dan andere hackzoeksites?
Dit heeft te maken met hoe gegevens worden verzameld en opgehaald na een inbreuk. Elk bedrijf of elke dienst heeft zijn eigen manier om dit te doen, wat kan leiden tot verschillen in de manier waarop inbreuken en de informatie die verband houdt met de inbreuk, worden gecategoriseerd. Daarom kunnen de resultaten in het inbreukrapport afwijken van de resultaten van andere externe leveranciers.
Wanneer weet F-Secure dat er een inbreuk heeft plaatsgevonden?
F-Secure is in staat om in een vroeg stadium inbreuken te detecteren en de gegevens die door een inbreuk zijn getroffen op te halen. Door gebruik te maken van een combinatie van geautomatiseerde technologieën en menselijke input, zijn we in staat om geschonden gegevens te achterhalen ver voordat die gegevens openbaar beschikbaar worden gemaakt op plaatsen zoals het dark web.
Elke inbreuk is uniek en verschillend van aard. Dit betekent dat de tijd tussen het moment waarop een inbreuk plaatsvindt en het moment waarop F-Secure de gegevens achterhaalt, kan variëren. Doorgaans is F-Secure in staat om binnen enkele weken geschonden gegevens te achterhalen vanaf het moment dat een inbreuk voor het eerst plaatsvindt, terwijl andere manieren van dark web-monitoring enkele maanden kunnen vergen om diezelfde dataset te verkrijgen.
Ik heb de wachtwoorden gewijzigd die door de inbreuk zijn getroffen, maar dezelfde informatie wordt weergegeven in het inbreukrapport.
We halen gegevens op die deel uitmaken van een inbreuk en die openlijk zijn blootgesteld aan criminele marktplaatsen zoals het dark web. Ons inbreukrapport is een soort momentopname van de inbreuken die in het verleden hebben plaatsgevonden. Uw oude inloggegevens die op dat moment deel uitmaakten van de inbreuk worden echter niet gewist.
Het wijzigen van uw wachtwoord of wachtwoorden nadat er een inbreuk heeft plaatsgevonden, is precies wat u moet doen om het gevaar van identiteitsdiefstal te bestrijden.
Wanneer u het rapport echter opnieuw uitvoert, kan F-Secure niet weten dat u uw wachtwoord of wachtwoorden hebt gewijzigd. Het rapport kan alleen de informatie weergeven die op dat moment in onze database staat en verband houdt met de inbreuk.
Het rapport laat een datalek zien dat lang geleden heeft plaatsgevonden.
Zorg er allereerst voor dat u niet langer hetzelfde aangetaste wachtwoord, of een variatie van dat wachtwoord, gebruikt bij andere services. Als u uw wachtwoord of wachtwoorden sinds de inbreuk in het rapport niet hebt gewijzigd, betekent dit dat uw persoonlijk identificeerbare informatie gedurende meerdere jaren kan zijn blootgesteld.
Hoe haalt F-Secure de informatie uit datalekken?
We halen deze informatie uit verschillende bronnen door met behulp van meerdere technieken datasets te verzamelen die zijn geschonden en gelekt. Onze primaire focus is het gebruik van een menselijke benadering in combinatie met scan- en monitoringtechnologieën die toegang hebben tot forums op het deep en dark web.
We verzamelen dagelijks een enorme hoeveelheid gegevens. Zodra we de gegevens hebben, ondergaan we een streng kwaliteitscontroleproces om de waarde ervan te bepalen. Dit omvat het sorteren van de gegevens in bestandstypen, soorten gegevens en het verwijderen van gegevens die niet nuttig zijn. Mogelijk resulteert dit in dubbele gegevens die we bij een eerdere inbreuk al hebben verkregen, dus de gegevens doorlopen ook een proces om deze dubbele gegevens te verwijderen.
Zodra de gegevensverzameling en -controles zijn voltooid, voeren we controles uit op de authenticiteit van de gegevens. De laatste fase bij het verwerken van dit soort gegevens is het overbrengen van de gegevensanalyse naar het rapport.