Telefonische oplichting en wat te doen als u denkt dat u het doelwit bent Telefoonoplichting komt helaas steeds vaker voor, met oplichters die social engineering gebruiken om hun doelwitten te vinden. Bij F-Secure hebben we ook een gestage stijging in het aantal meldingen van bezorgde klanten opgemerkt, die helaas het slachtoffer zijn geworden van dit soort frauduleus gedrag.
Dit artikel is bedoeld om u te helpen dit soort telefoontjes te identificeren en in het ergste geval, als u het doelwit bent geworden, informatie te geven over hoe u vervolgens moet handelen.
Wat is telefonische oplichting?
Telefoongesprekken kunnen beginnen als een ongevraagde oproep of via een advertentie of een koppeling die een pop-up op uw computer activeert. Deze pop-ups sporen u vervolgens aan om het geadverteerde nummer van de technische ondersteuning te bellen; de pop-ups kunnen plotseling verschijnen en zijn niet eenvoudig te verwijderen.
Hoe herken ik telefonische oplichting?
Dit soort oproepen verlopen vaak volgens een bepaald patroon: de oplichters beweren meestal dat uw computer een probleem heeft, zoals een virus, terwijl dat niet het geval is. Vervolgens misleiden ze u om te betalen voor een dienst die ook niet bestaat. Ze overrompelen u en spelen in op uw emoties. Dit is het basisscenario:
- Telefoonoplichters beweren afkomstig te zijn van een bekend bedrijf zoals Microsoft, uw bank of zelfs uw netwerkprovider. Omdat ze een vertrouwde naam gebruiken, bent u eerder op uw gemak. Ze lijken ook goed geïnformeerd te zijn en gebruiken technische termen, waardoor ze legitiem en geloofwaardig lijken.
- Omdat het risico reëel lijkt en u zich zorgen maakt over mogelijke computervirussen, geeft u de oplichters toegang tot uw computer. Ze overtuigen u om hen een toepassing te laten installeren die hen toegang geeft tot uw computer met behulp van tools voor externe toegang.
- Zodra de oplichters toegang hebben tot uw computer, doen ze alsof ze het virus repareren en kunnen ze mogelijk ook om uw persoonlijke gegevens vragen. Wanneer de oplichters het probleem hebben "opgelost", vragen ze u in te loggen op uw online bankrekening of vragen ze u een formulier in te vullen met uw creditcardgegevens. De oplichters brengen u kosten in rekening voor de nepservice, die uiteindelijk veel hoger zijn dan u dacht. Het is zelfs moeilijk te achterhalen hoeveel ze u echt in rekening brengen.
Wat te doen als u denkt opgelicht te zijn
Als u denkt dat u wordt opgelicht en u herkent het scenario dat we hierboven hebben beschreven, doe dan het volgende:
- Handel meteen.
- Neem onmiddellijk contact op met uw creditcardmaatschappij of bank, meld de oplichting en annuleer eventuele pinpassen of creditcards. Als u snel handelt, zijn ze mogelijk zelfs in staat de transactie stop te zetten en de kosten terug te draaien.
- Meld de oplichting bij de juiste instantie.
- Wijzig al uw wachtwoorden op elke website of service waarvan u denkt dat deze mogelijk is getroffen.
- Verwijder alle onbekende software van derden.
- Een volledige scan uitvoeren op uw computer: open uw F-Secure-beveiligingsapp en selecteer vervolgens Virussen en bedreigingen > Volledige computerscan.
Wat u moet onthouden over ongevraagde telefoontjes
- Als u zo'n telefoontje krijgt, ga dan na: heb ik dit aangevraagd?
Opmerking: Bij F-Secure bellen we u alleen als u al contact met ons hebt opgenomen en een ondersteuningsaanvraag hebt aangemaakt.
- Sessies op afstand worden vaak gebruikt door technische ondersteuning als manier om u te helpen bij het oplossen van problemen.
Let op: Sta alleen sessies op afstand toe met mensen of bedrijven die u kent en vertrouwt. Bij F-Secure worden sessies op afstand alleen toegepast als u vooraf contact hebt opgenomen met F-Secure en een geldige ondersteuningsaanvraag bij ons hebt. Bewaak ook uw externe toegangsgegevens zoals u elk ander wachtwoord zou bewaken.
- Geef mensen die u niet kent nooit toegang tot uw apparaat. Indien u oplichters externe toegang verleent, draagt u eigenlijk de beheerdersrechten van uw computer over. Zelfs als u antivirussoftware hebt geïnstalleerd, kan deze u niet langer beschermen, omdat de oplichters de controle over uw computer nemen.
- Microsoft heeft zijn gebruikers laten weten dat ze nooit telefoonnummers opnemen in de foutmeldingen of waarschuwingsberichten van hun software.
- Overhandig nooit zomaar persoonlijke inloggegevens of creditcardgegevens.
- Beëindig het gesprek onmiddellijk.
- Dit soort telefoontjes is illegaal. Wend u zich bij twijfel tot de bevoegde instantie die fraude behandelt en maak een melding.
Hoe kan F-Secure helpen?
Als een van onze beveiligingsproducten is geïnstalleerd, zoals F-Secure Total of F-Secure Internet Security, is uw computer beschermd tegen virussen, Trojaanse paarden en ransomware. De functies Browserbeveiliging en Bankierbeveiliging voegen nog een extra beschermingslaag toe en zorgen ervoor dat u veilig kunt browsen en internetbankieren.
Als u het doelwit bent geworden en al een F-Secure-beveiligingsproduct hebt geïnstalleerd, kunt u onmiddellijk een volledige computerscan uitvoeren om eventuele toepassingen te detecteren die mogelijk door de oplichters zijn geïnstalleerd; deze worden Potentieel ongewenste toepassingen (POA's) genoemd. Onze producten kunnen u echter niet beschermen tegen dit soort telefonische oplichting.
Wees waakzaam en voorzichtig.