Hantera falska säkerhetsprodukter

L10n
L10n Posts: 4,858 F-Secure Employee

Sammanfattning

 

Den här artikeln innehåller information om falska antivirus- och antispionprogramprodukter som med ett samlingsnamn kallas bluff-antivirusprogram eller rogueware.

 

Beskrivning

 

Bluff-antivirusprogram kallas även scareware. Deras enda syfte är att skrämma användarna till att köpa sig fria från ett "problem" som programmet själv skapar. Programmet kan visa ett angrepp som inte finns och påstå att det tar bort infekterade filer, men i själva verket gör det ingenting eller så installerar det en riktig trojan.

 

Hur hanterar du falska säkerhetsprogram?

 

Om datorn blir infekterad med bluff-antivirusprogram bör ärendet hanteras av F-Secure Security Labs. Det finns dock några saker som Security Labs behöver för att kunna hjälpa dig med angreppet.

 

För att kunna hjälpa dig behöver Security Labs följande loggfiler så att de kan undersöka saken närmare:

 

Skicka alla loggfiler som skapats till F-Secure Security Labs i en gemensam ZIP-fil. Vi rekommenderar att du skyddar ZIP-filen med lösenordet infected. Skicka ZIP-filen till F-Secure genom att registrera ett konto i vårt provanalyssystem på https://analysis.f-secure.com. Logga in och skicka testfilen tillsammans med ett kort beskrivning av problemet i formulärets meddelandefält.

 

Denna artikel på engelska