Viruksia löytyi, mutta niitä ei puhdistettu automaattisesti. Mitä voin tehdä?

This discussion has a more recent version.

Oireet

F-Secure-tietoturvatuote ilmoittaa tartunnasta ja ilmoittaa, että se ei voi poistaa tartunnan saaneita tiedostoja automaattisesti. Sen sijaan sinua pyydetään poistamaan tiedostot manuaalisesti. Lisäksi joissakin tapauksissa ilmoitettuja tiedostoja ei löydy (enää) järjestelmästä.

Diagnoosi

Kun F-Securen tietoturvatuote ilmoittaa haittaohjelmasta tietokoneessa, se on jo havainnut ja pysäyttänyt ohjelman ja estänyt sitä aiheuttamasta ongelmia järjestelmässä tai tiedoissa. Tietoturvaohjelmistomme ei poista tartunnan saaneita tiedostoja joissakin tapauksissa, mutta ne eivät kuitenkaan haittaa muutoin kuin viemällä levytilaa ja aiheuttamalla lisävirusvaroituksia aina, kun kyseistä tiedostoa käytetään.

Tartunnan saaneen tiedoston poistamatta jättämisen syitä voivat olla esimerkiksi seuraavat:

  1. Tiedosto on tärkeä järjestelmätiedosto, ja sen poistaminen voi aiheuttaa sen, ettei tietokonetta voi enää käyttää. Estämme kyseisiin tiedostoihin upotettuja haittaohjelmia aiheuttamasta ongelmia järjestelmälle tai tiedoille, joten sinua suojataan, vaikka saat aina virusvaroituksia, kun tartunnan saanut tiedosto suoritetaan tai kun sitä käytetään muulla tavalla.
  2. Tiedosto on arkiston sisällä. Tässä tapauksessa tiedoston poistaminen edellyttää koko arkiston poistamista kaikki puhtaat tiedostot mukaan lukien.
  3. Tiedosto on sovelluksen luoma tilapäinen tiedosto, kuten keskeneräinen selainlataus, verkkostriimi tai vastaava. Nämä tiedostot luonut sovellus on yleensä lukinnut ne, mikä tarkoittaa, ettei niitä voida avata eikä suorittaa vioittamismielessä, mutta F-Secure Anti-Virus ei myöskään voi poistaa niitä tässä vaiheessa enää. Kyseiset tiedostot joko korvataan pysyvällä versiolla tai hylätään automaattisesti, kun prosessi on valmis.

Näissä tapauksissa tiedostoja ei löydy järjestelmästä, kun niitä yritetään poistaa manuaalisesti.

Ratkaisu

Järjestelmä on hyvin todennäköisesti puhdas ja sitä on turvallista käyttää, mutta tämän voi vielä varmistaa suorittamalla täyden manuaalisen tarkistuksen:

  1. Päivitä virusmääritykset manuaalisesti ja varmista, että F-Securen tietoturvatuote on asentanut uusimmat tietokantapäivitykset.
  2. Tee täysi tietokoneen tarkistus. Tämä perusteellinen tarkistus on erittäin suositeltava toimenpide etenkin, jos epäilet tartuntaa.
Sign In or Register to comment.